Gespecialiseerde leveranciers van fornuizen zijn:

Fornuis

Een fornuis is een kookplaat in combinatie met een of meerdere ovens. Het fornuis is erg aanwezig in de keuken, en voorzien van moderne technologieën. Er zijn vrijstaande fornuizen en modellen die tussen keukenkastjes ingebouwd kunnen worden. Het uiterlijk van een fornuis kan helemaal aangepast worden zodat het perfect pas in een landelijke keuken. Het fornuis is dan een echt pronkstuk in je keuken.

info over landelijke keukens fornuis aga

De kookplaat

Op de kookplaat van het fornuis kan er gekookt worden. Soms heeft de kookplaat nog een afdekplaat, waarmee de kookplaat beschermd wordt tegen vuil en vocht. Als de afdekplaat sterk genoeg is, kan dit tevens dienen als verlengstuk van het werkblad. Het aantal pitten op de kookplaat kan verschillen. Er zijn smalle fornuizen met vier pitten, maar ook bredere fornuizen met bijvoorbeeld zes kookpitten. De kookpitten, ook wel kookzones genoemd, op de kookplaat kunnen onderling van grootte verschillen. De grotere pitten zijn daardoor geschikt voor grotere pannen. Tevens hebben deze grotere pitten vaak een hoger vermogen, wat betekent dat het kookvermogen hoger is. Het kookvermogen van een kookzone wordt altijd uitgedrukt in Watt.

Soms kun je nog extra functies in je kookplaat laten bouwen, zoals een wokbrander of grillplaat bijvoorbeeld. De kookplaat van het fornuis werkt doorgaans op gas, elektriciteit of inductie. Bij het koken op gas is er een open vlam, dus er moet veilig gewerkt worden. Het voordeel van gas is dat de warmte goed regelbaar is en de meeste pannen geschikt zijn voor het koken op gas. Het schoonmaken van de kookplaat en gaspitten is echter wel wat werk. Een nieuwe optie die dit vergemakkelijkt is een gaskookplaat met een glaskeramische ondergrond. Je kookt dan wel op gas, maar dan met een gladde, glazen ondergrond net zoals bij een keramische en inductiekookplaat. Lees meer over de verschillende soorten kookplaten en warmtebronnen op de pagina over kookplaten.


info over landelijke keukens fornuis thijs van de wouw
info over landelijke keukens fornuis aga

Plek in de keuken

Bij het plaatsen van een fornuis moet je er rekening mee houden dat er een elektriciteits- of gasaansluiting moet zitten. Daarnaast moet er genoeg ruimte zijn om achter het fornuis te staan, en moet het fornuis uit de buurt blijven van spullen die niet warm mogen worden. Het fornuis kan namelijk veel warmte uitstralen. Ook moet het mogelijk zijn om bij het fornuis een afzuigkap te plaatsen. De afzuigkap zorgt ervoor dat kookgeuren en dampen worden afgevoerd.


info over landelijke keukens fornuis boretti
info over landelijke keukens fornuis eco keukens

Extra functionaliteiten

Tegenwoordig kunnen fornuizen worden uitgerust met luxe functionaliteiten. Een wokpit op de kookplaat speciaal voor wokpannen is daar een voorbeeld van. Je kunt ook kiezen voor een visbrander. Dit is een ovalen kookzone, geschikt voor de meeste vispannen. Je kunt je fornuis ook uitrusten met een grillplaat of teppanyaki-plaat. Naast deze extra opties op de kookplaat, is een fornuis ook uitgerust met een oven. Sommige fornuizen hebben zelfs twee, drie of vier ovens. Je kunt dan meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden op een andere ovenstand. Naast deze extra functionaliteiten van het fornuis heeft de oven ook extra opties. Zo kan meestal een tijd worden ingesteld bij de oven, waarna de oven vanzelf uitgaat na deze ingestelde tijd. Ook heeft een oven ingebouwde verlichting en een speciale voorverwarm-functie. De bediening van al deze functionaliteiten wordt overzichtelijk gehouden met draaiknoppen, tiptoetsen, drukknoppen en/of elektronische displays.


info over landelijke keukens fornuis belling
info over landelijke keukens fornuis stoves

AGA leaderboard banner

De oven

Een fornuis is uitgerust met een, twee, drie of vier ovens. Met een oven kun je gerechten bakken en soms ook grillen. Als je een gerecht bakt, circuleert de lucht in de oven. Als je de oven op de grillstand zet, komt er ook lucht van buiten de oven in de oven terecht. De meeste ovens zijn elektrisch. De temperatuur van de oven kan je zelf instellen, door het aantal graden of een bepaalde stand te kiezen. Er zijn twee verschillende soorten ovens: conventionele en multifunctionele ovens. Bij een conventionele oven wordt de bovenkant en onderkant van de oven verhit. Je kunt vaak de warmte aan de bovenkant en onderkant apart van elkaar instellen. Bij multifunctionele ovens wordt ook de bovenkant en onderkant van de oven verhit, maar daarnaast zijn er nog andere manieren waarop de oven verhit kan worden. Zo kan een multifunctionele oven een grillstand hebben of als heteluchtoven, stoomoven of magnetron dienen. Je kunt meer informatie vinden op deze pagina over ovens. Een fornuis met meerdere ovens kan dus worden uitgerust met een combinatie van deze verschillende soorten ovens. Er kan dan ook worden gekozen voor een aparte grillbrander en een sudderoven. Deze sudderoven kan niet heel heet worden, en is ideaal voor gerechten die lang in de oven moeten staan. Als het fornuis één oven heeft, wordt er vaak gekozen voor een multifunctionele oven.


info over landelijke keukens fornuis etna
info over landelijke keukens fornuis etna

Veiligheid

Bij het koken op gas is het belangrijk dat de keuken goed geventileerd wordt. Het open vuur van de gasvlam verbruikt namelijk zuurstof, dus je moet ervoor zorgen dat er genoeg aanvoer van zuurstof is. Ook moet ervoor gezorgd worden dat er geen gas ontsnapt in de keuken. De meeste fornuizen hebben een speciale beveiliging waarmee wordt voorkomen dat er gas vrijkomt in de keuken als de vlam uitgaat. Een fornuis wordt aan de buitenkant warm als de oven aanstaat. Sommige ovens hebben een inwendige koeling, waardoor het fornuis sneller afkoelt zodra de oven uitstaat. Maar alsnog blijft het oppassen met een hete oven. Sommige ovens hebben een speciaal kinderslot, waardoor kinderen de oven niet zomaar open kunnen maken. Elektrische kookplaten geven het aan als een deel van de kookplaat nog warm is na het koken.


info over landelijke keukens fornuis pelgrim

Landelijke fornuizen

Fornuizen zijn zeer geschikt voor een landelijke keuken. Er zijn veel moderne fornuizen verkrijgbaar met een landelijk uiterlijk. De fornuizen zijn voorzien van moderne functies en een luxe oven (of meer dan één oven), maar passen wat betreft het uiterlijk perfect in een landelijke keuken. Moderne fornuizen zijn vaak uitgevoerd in roestvrij staal. Fornuizen die zijn geëmailleerd in een kleur zien er veel landelijker uit. Deze landelijke fornuizen kunnen geleverd worden in verschillende kleuren en afmetingen.Kenmerken fornuis

– Vrijstaand of tussen keukenkastjes.
– Kookplaat met daaronder een of meerdere ovens.
– Kan uitgebreid worden met extra functionaliteiten, zoals een wokpit of visbrander.


info over landelijke keukens fornuis essecookers
info over landelijke keukens fornuis essecookers
info over landelijke keukens fornuis essecookers
info over landelijke keukens fornuis aga

Deel dit artikel