Gespecialiseerde leveranciers van kookplaten zijn:

Kookplaat

Een kookplaat heeft tegenwoordig veel mogelijkheden en opties. Er is een grote keuze aan kookplaten op gas, inductie of elektriciteit met verschillende extra functionaliteiten en opties.

Info over landelijke keukens kookplaat ATAG

Warmtebron

Bij het uitkiezen van een kookplaat is het belangrijk om de keus te maken met welke hittebron je wilt gaan koken. Je kunt koken op gas of elektriciteit. Binnen de elektrische kookplaten wordt er onderscheid gemaakt tussen inductiekookplaten, klassieke elektrische kookplaten, keramische kookplaten en halogeen kookplaten. Tegenwoordig kunnen kookplaten in het werkblad verwerkt worden, wat inhoudt dat je ook meerdere soorten kookplaten naast elkaar kunt laten monteren. Zo kun je een combinatie maken van meerdere soorten kookplaten, en de voordelen van meerdere soorten kookplaten benutten.


Info over landelijke keukens kookplaat ECO keukens
Info over landelijke keukens kookplaat ATAG

Gas en gas-op-glas

Een kookplaat op gas heeft vier, vijf of zes kookpitten, deze worden ook wel kookzones genoemd. Hoe breder de kookplaat is, hoe meer ruimte er is voor meer kookzones en grotere pannen. De kookpitten op de kookplaat kunnen onderling van grootte verschillen. De grotere pitten zijn daardoor geschikt voor grotere pannen. Tevens hebben deze grotere pitten vaak een hoger vermogen, wat betekent dat het kookvermogen hoger is. Het kookvermogen van een kookzone wordt altijd uitgedrukt in Watt. Soms heeft een gaskookplaat een afdekkap. Hiermee kan de kookplaat beschermd worden tegen vuil op momenten dat er geen gebruik van wordt gemaakt. Als de afdekplaat sterk genoeg is, kan deze zelfs dienen als verlengstuk van het werkblad en kun je er spullen op zetten. De gaskookplaat en kookpitten zijn lastig schoon te maken. Daarnaast is er de kans dat etenresten inbranden. Een oplossing hiervoor is de gas-op-glas kookplaat. Dit is een kookplaat waarmee je kookt op gas, maar dan op een glaskeramische ondergrond. De kookplaat is daardoor helemaal glad, en gemakkelijk schoon te maken. Soms kun je nog extra functies in je kookplaat laten bouwen, zoals een wokbrander of grillplaat. Ook is bij sommige  kookplaten een geïntegreerde vonkontsteking verkrijgbaar. Dan hoef je niet met een lucifer of aansteker het vuur aan te steken. Daarnaast kunnen sommige kookplaten met extra veiligheidsfuncties worden uitgebreid. Bijvoorbeeld een thermokoppel: een beveiliging die ervoor zorgt dat er geen gas vrijkomt in de keuken als de vlam uit is gegaan, of die de gastoevoer helemaal afsluit.


Info over landelijke keukens kookplaat Pelgrim gaskookplaat
Info over landelijke keukens kookplaat ATAG gaskookplaat
Info over landelijke keukens kookplaat ETNA gaskookplaat

Kenmerken gaskookplaat

– Warmte is goed te regelen.
– Geen speciale pannen nodig.
– Open vlam.
– Kookplaat en pitten lastig schoon te maken.

Inductiekookplaat

Een kookplaat op inductie werkt met een magnetisch veld. Een magnetisch veld, dat van een inductiespoel onder een keramische plaat afkomstig is, wekt warmte op in de bodem van de pan. De kookplaat wordt warm door de hitte van deze pan die op de kookplaat staat. Daardoor koelt een inductiekookplaat na het koken snel weer af. Met de knoppen op de inductiekookplaat kun je de warmte regelen. Zodra de pan van de kookplaat wordt gehaald, geeft de plaat geen warmte meer af. Dit is een voordeel ten opzichte van koken op gas, waarbij je er goed op moet letten dat je na het koken het gas uitdoet. Bij een inductiekookplaat wordt de pan gelijkmatig verwarmd. Chocolade kan daardoor in een pan op de kookplaat gesmolten worden, en hoeft niet au bain marie in een kom boven een pan heet water gesmolten te worden. Tevens is een inductiekookplaat snel en kunnen etensresten niet inbranden. Ook is een inductiekookplaat milieubewust en energiebesparend. Ze werken namelijk zeer efficiënt doordat er vrijwel geen warmteverlies is. Ook kunnen bij sommige inductieplaten kookzones aan elkaar gekoppeld worden. Twee kookzones worden dan aan elkaar gekoppeld zodat er één grote kookzone ontstaat, wat ideaal is wanneer je een grote pan op de kookplaat zet. Nog een stapje verder gaan de zone vrije kookplaten. Bij de zone vrije inductiekookplaat zijn er geen kookzones op de plaat gemarkeerd, maar is de gehele plaat een kookzone. De inductieplaat herkent automatisch de pannen die op de kookplaat worden gezet. Met het bediedingspaneel kan dan voor iedere pan de warmte worden ingesteld. Op deze manier kun je grote pannen of veel pannen tegelijk op de kookplaat zetten. Naast deze functionaliteiten heeft de inductiekookplaat als voordeel dat deze gemakkelijk schoon te maken is. De inductiekookplaat is een gladde plaat en eenvoudig schoon te maken met een doekje. Wel moet je bij het koken op inductie speciale pannen gebruiken. De pannen moeten een stalen of gietijzeren bodem hebben, omdat alleen deze pannen warm worden door het magnetische veld van de kookplaat.


Info over landelijke keukens kookplaat ETNA inductiekookplaat

Kenmerken inductiekookplaat

– Warmt snel op.
– Koelt snel af.
– Kookplaat wordt niet heel heet: alleen de pan wordt heet.
– Geen open vlam.
– Veilig.
– Kookplaat gemakkelijk schoon te maken.
– Energiebesparend: bijna geen warmteverlies.
– Niet alle pannen zijn geschikt.

Info over landelijke keukens kookplaat ETNA inductiekookplaat
Info over landelijke keukens kookplaat Pelgrim inductiekookplaat

Elektrische kookplaat

Een elektrische kookplaat heeft een meerdere platen of spiralen die elektrisch verwarmd wordt. De pannen worden op deze platen of spiralen geplaatst. Het duurt lang voordat een elektrische kookplaat opgewarmd is. Ook koelt een elektrische kookplaat langzaam af, en kan je niet heel snel de temperatuur aanpassen. Een elektrische kookplaat is daardoor wel ideaal voor het warm houden van eten als de plaat al uit is. Etensresten kunnen gemakkelijk inbranden, omdat de kookplaat erg heet wordt. Het schoonmaken van een elektrische kookplaat kost daarom redelijk wat tijd. Om deze redenen wordt een elektrische kookplaat tegenwoordig niet vaak meer geplaatst. Vaak wordt deze kookplaat gecombineerd met andere warmtebronnen.

Info over landelijke keukens kookplaat Pelgrim elektrische kookplaat
Info over landelijke keukens kookplaat ETNA elektrische kookplaat

Kenmerken elektrische kookplaat

– Wordt langzaam warm.
– Koelt langzaam af.
– Geen open vlam.
– Kookplaat en pitten lastig schoon te maken.

Keramische kookplaat

Bij een keramische kookplaat is de bovenkant een gladde, glazen plaat waarop kookzones zijn aangegeven. Onder deze glasplaat zit een gloeispiraal die de kookplaat verwarmt. Deze spiraal werkt hetzelfde als bij een elektrische kookplaat. Net zoals bij de elektrische kookplaat duurt het lang voordat deze spiraal opwarmt en afkoelt. Het voordeel van een keramische kookplaat ten opzichte van de elektrische kookplaat is het gladde oppervlakte: dit is gemakkelijk schoon te maken.


Info over landelijke keukens kookplaat ETNA keramische kookplaat
Info over landelijke keukens kookplaat Pelgrim keramische kookplaat

Kenmerken keramische kookplaat

– Wordt langzaam warm.
– Koelt langzaam af.
– Geen open vlam.
– Kookplaat gemakkelijk schoon te maken.

Halogeen kookplaat

Bij een halogeen kookplaat verwarmt een halogeenlamp een keramische glasplaat. Via deze glasplaat wordt de warmte doorgegeven aan de pan die op de kookplaat staat. Deze glasplaat wordt erg heet, waardoor etensresten kunnen inbranden. De glasplaat warmt sneller op dan bij een keramische of elektrische kookplaat, maar minder snel dan bij een inductiekookplaat. Daarnaast koelt de glasplaat weer langzaam af. De glasplaat is door het gladde oppervlakte gemakkelijk schoon te maken. De halogeenlamp slijt, en moet daarom op den duur vervangen worden.


Kenmerken halogeen kookplaat

– Koelt langzaam af.
– Kookplaat wordt erg heet.
– Geen open vlam.
– Kookplaat gemakkelijk schoon te maken.


Landelijk Wonen leaderboard

Extra functionaliteiten

Veel kookplaten beschikken over extra functionaliteiten, die het koken net wat veiliger of handiger maken. Veel kookplaten hebben bijvoorbeeld een kinderslot. Hiermee kan de bediening van de kookplaat uitgeschakeld worden, waardoor kinderen niet per ongeluk de kookplaat aan kunnen zetten. Ook beschikken veel elektrische, keramische en inductiekookplaten over een ingebouwde timer. Door deze timer schakelt de kookplaat na de ingestelde tijd automatisch uit. Ook geeft de kookplaat een melding zodra de tijd is verstreken. Het voordeel hiervan is dat je niet meerdere aparte kookwekkers naast elkaar hoeft te gebruiken, met het risico dat je vergeet welke kookwekker bij welke pan hoort.


Info over landelijke keukens kookplaat LEICHT

Kookplaat in een landelijke keuken

Een kookplaat ziet er vaak modern en strak uit, maar is goed te integreren in een landelijke keuken. Een vrijstaande gaskookplaat kan namelijk een landelijk uiterlijk hebben. Deze vrijstaande kookplaat is te plaatsen op het werkblad, en kan ook nog een afdekplaat hebben. Ook kun je de kookplaat mooi verwerken in het aanrechtblad. Een keramische of inductiekookplaat is net zo plat als het werkblad en valt daardoor van een afstand niet op. Ook zijn er technieken om losse kookpitten in het werkblad te verwerken. Er is dan geen hele kookplaat aanwezig, maar alleen de losse pitten. Op deze manier behoud je zo veel mogelijk van het landelijke uiterlijk van de keuken behouden.Info over landelijke keukens kookplaat TULP
Info over landelijke keukens kookplaat LEICHT

Deel dit artikel