Gespecialiseerde leveranciers van magnetrons zijn:

Magnetron

Een magnetron is een apparaat waarmee snel iets verwarmd kan worden. Een magnetron kan worden ingebouwd in de keuken, maar ook vrijstaand zijn en bijvoorbeeld op het keukenblad staan. Er zijn naast de standaard magnetrons ook combimagnetrons verkrijgbaar, die ook als oven gebruikt kunnen worden.

Info over landelijke keukens magnetron pelgrim

De werking van een magnetron

Met een magnetron kan eten of drinken bereid, opgewarmd of ontdooid worden. Met behulp van microgolven wordt alles in de magnetron verwarmd. Deze microgolven zijn elektromagnetische straling die wordt geproduceerd. De microgolven laten de moleculen waaruit eten of een vloeistof is opgebouwd sneller bewegen, waardoor het eten of drinken verwarmt. Dit gaat met een magnetron redelijk snel, waardoor een deze ideaal is om snel iets te verwarmen. Bij een magnetron kun je het vermogen en de tijd instellen. Hoe hoger het vermogen, het aantal Watt, hoe sneller iets verwarmd wordt. Een magnetron heeft in het midden een draaiplateau waarop het te verwarmen gerecht geplaatst wordt. Wanneer de magnetron aanstaat draait het gerecht rond, waardoor de warmte goed verspreid wordt over het hele gerecht. Het is verstandig om na het bereiden het gerecht nog een minuut te laten staan, zodat de warmte zich nog beter kan verspreiden. Het servies waarin het eten of drinken zit wordt ook heet door de microgolven. Niet alle soorten materialen zijn geschikt voor in een magnetron. Metaal, keramiek, porselein, warmhoudverpakkingen en brandbare materialen (bijvoorbeeld papier of hout) mogen niet in de magnetron. Het materiaal kan namelijk kapot springen of in brand vliegen.


Info over landelijke keukens magnetron tulp
Info over landelijke keukens magnetron thijs van de wouw

Solomagnetron of combimagnetron

Er zijn twee soorten magnetrons waar je uit kunt kiezen: solomagnetrons en combimagnetrons. Een solomagnetron kan alleen als magnetron gebruikt worden en een combimagnetron heeft naast de magnetronfunctie nog meer functies. Een combimagnetron heeft vaak een grillfunctie en ovenfunctie, waardoor de magnetron als grill of oven gebruikt kan worden. Meestal kan je ook tegelijk de grill- en de ovenfunctie gebruiken. Soms kan een combimagnetron ook als stoomoven gebruikt worden, of heeft deze een crispstand, waarmee gerechten knapperig worden aan de onderkant als de magnetron aanstaat. Vaak is de oven bij een combimagnetron een heteluchtoven of een conventionele oven.Landelijk Wonen leaderboard

Magnetron schoonmaken

Een magnetron moet regelmatig schoongemaakt worden. Het beste is om dit te doen als de magnetron is afgekoeld maar de etensresten nog niet aangekoekt zijn. De buitenkant kan met water en een niet te agressief schoonmaakmiddel, zoals afwasmiddel, schoongemaakt worden. Het draaiplateau uit de binnenkant kan uit de magnetron gehaald worden en dan worden afgewassen, soms mag dit in de vaatwasser. De binnenwanden kunnen worden afgedaan met een vochtige doek en als het nodig is een niet te agressief reinigingsmiddel. Het is belangrijk om de magnetron na het schoonmaken weer af te drogen. Het is raadzaam om de handleiding van de magnetron eerst te raadplegen, waarin staat beschreven hoe de magnetron het beste schoongemaakt kan worden.


Info over landelijke keukens magnetron etna

Veiligheid van magnetrons

Sommige mensen zijn bang dat een magnetron door de elektromagnetische straling ongezond en onveilig is, maar wanneer deze aan de veiligheidseisen voldoet, is deze niet onveilig of ongezond. Wel zijn er een aantal punten waarop gelet moet worden zodat de magnetron op een veilige manier gebruikt wordt. De magnetron moet bijvoorbeeld goed kunnen sluiten, en zichzelf uitschakelen wanneer de deur open gemaakt wordt als hij aanstaat. Daarnaast is het belangrijk om erop te letten dat er geen materialen instaan die niet geschikt zijn voor de magnetron. Deze materialen kunnen kapot springen of in brand vliegen. Ook kan een magnetron het eten of het servies erg heet laten worden. Het is daarom verstandig om met een ovenhandschoen het eten uit de magnetron te pakken, om te voorkomen dat je jezelf verbrandt. Ten slotte is het belangrijk om goed de gebruiksaanwijzing te lezen.


Info over landelijke keukens magnetron atag

Tips voor de aanschaf van een magnetron

Omdat een magnetron kan worden ingebouwd in de keuken, kan deze ook op ooghoogte worden gebouwd. Je hoeft dan niet te bukken om er gebruik van te maken. Als je niet zo veel ruimte in de keuken hebt, kun je kiezen voor een multifunctionele oven of een combimagnetron. Met deze apparaten heb je zowel een magnetron als een oven, zodat je maar één apparaat in de keuken hebt met veel functionaliteiten. Bij een combimagnetron zit er vaak in het midden een draaiplateau. Het kan gemakkelijk zijn om een magnetron te kiezen waarbij deze functie uitgeschakeld kan worden als de oven gebruikt wordt, omdat er dan bredere ovenschalen in de combimagnetron passen. Bij het aanschaffen van een magnetron moet je letten op hoe de deur opent. Als de deur van boven naar beneden opent, moet je er bijvoorbeeld nog wel goed iets in kunnen zetten. Als de deur links of rechts scharniert, moet je er op letten dat deze niet in aanraking komt met andere onderdelen in de keuken.Kenmerken magnetron

– Door microgolven worden gerechten verwarmd.
– Solomagnetron of combimagnetron.
– Is veilig.


Info over landelijke keukens magnetron etna

Deel dit artikel