Gespecialiseerde leveranciers van ovens zijn:

Oven

Een oven is een handige apparaat bij het bereiden van eten. Een oven kan worden ingebouwd in de keuken of vrijstaand zijn. Wanneer er een fornuis is, is deze al uitgerust met een of meerdere ovens. Er zijn verschillende soorten ovens verkrijgbaar, ook multifunctionele ovens die tegelijkertijd als magnetron kunnen dienen.

info over landelijke keukens ovens oven Pelgrim

Oven

Een oven werkt op gas of elektriciteit. Een gasoven zit vaak bij een fornuis, maar meestal zijn ovens elektrisch. Elektrische ovens hebben vaak meer opties en een nauwkeurigere temperatuursbepaling. Wanneer een oven niet bij een fornuis hoort, kan deze vrij in de keuken staan of ingebouwd worden. Een inbouwoven wordt een geheel met de keuken en kost minder ruimte dan een vrijstaande oven. Tevens zijn inbouwovens vaak luxer en uitgebreider dan de vrijstaande modellen.


info over landelijke keukens ovens oven etna
info over landelijke keukens ovens oven atag

Conventionele oven of multifunctionele oven

Er zijn twee verschillende soorten ovens: conventionele en multifunctionele ovens. Bij een conventionele oven wordt de bovenkant en onderkant van de oven verhit. Je kunt vaak de warmte aan de bovenkant en onderkant apart van elkaar instellen. Bij multifunctionele ovens wordt ook de bovenkant en onderkant van de oven verhit, maar daarnaast zijn er nog andere manieren waarop de oven verhit kan worden. Zo heeft een multifunctionele oven een grillstand. Met een speciaal grillelement dat boven in de oven zit, kan er een knapperig korstje op een gerecht gegeven worden. Daarnaast heeft een multifunctionele oven vaak de optie om met hetelucht een gerecht te bereiden. Met behulp van een ventilator wordt er hete lucht in de oven rondgeblazen. Dit zorgt ervoor dat de gehele oven op dezelfde temperatuur blijft. Een andere manier om een gerecht te bereiden is met stoom. Er zijn aparte stoomovens, maar sommige multifunctionele ovens kunnen ook als stoomoven gebruikt worden. Door je multifunctionele oven als stoomoven te gebruiken, kun je gerechten gaar stomen waardoor de smaak en structuur van het eten behouden blijft. Tevens kunnen meerdere gerechten in een stoomoven bereid worden, zonder dat de smaken van de gerechten beïnvloed worden door elkaar. Ten slotte kan een multifunctionele oven vaak als magnetron gebruikt worden. Je kunt dan de magnetronfunctie combineren met de grillstand. Dit wordt ook wel een combimagnetron genoemd, afhankelijk van welke functie het meest overheerst bij het apparaat. Wanneer je veel ruimte hebt, of kiest voor een fornuis met meerdere ovens, kan je een combinatie van deze verschillende soorten ovens kiezen. Er kan dan ook worden gekozen voor een aparte stoomovengrillbrander of sudderoven. Deze sudderoven kan niet heel heet worden, en is ideaal voor gerechten die lang in de oven moeten staan. Als er niet veel plek is in de keuken voor meerdere ovens of als het niet belangrijk wordt gevonden om meerdere soorten ovens te hebben, wordt er vaak gekozen voor een multifunctionele oven, vanwege de meerdere functies van deze oven. Ook wanneer een fornuis één oven heeft, wordt er vaak voor een multifunctionele oven gekozen.


info over landelijke keukens ovens oven tulp

Oven schoonmaken

Het is een belangrijk dat een oven goed schoongemaakt wordt. Tijdens het bakken en braden kan het wel eens voorkomen dat etensresten in de oven terecht komen. Het beste is om dit proberen te voorkomen door met aluminiumfolie, bakpapier of bakplaten te voorkomen dat eten op de bodem van de oven terecht komt. Toch zal ook dan de oven geregeld schoongemaakt moeten worden. De ovendeur kan schoongemaakt worden als deze is afgekoeld. Koud water op een hete deur kan er namelijk voor zorgen dat de glazen ruit gaat barsten. De binnenkant van een oven kan met een speciale ovenreiniger worden schoongemaakt. De wanden en grillelementen kunnen hiermee worden gereinigd. Bij een heteluchtoven zijn er ook een ventilator en vetfilter die schoongemaakt moeten worden. De ventilator moet voorzichtig worden schoongemaakt en de vetfilter kan met een borstel worden gereinigd. In de handleiding van de oven staat uitgebreid beschreven hoe elk onderdeel van de oven het beste schoongemaakt kan worden. Omdat dit voor elke oven anders kan zijn, wordt aangeraden deze handleiding van te voren goed door te nemen.Landelijk Wonen leaderboard

Tips voor de aanschaf van een oven

Omdat een oven kan worden ingebouwd in de keuken, kan deze ook op ooghoogte worden gebouwd. Je hoeft dan niet te bukken om gebruik te maken van de oven. Als je niet zo veel ruimte in de keuken hebt, kun je kiezen voor een multifunctionele oven of een combimagnetron. Met deze apparaten heb je zowel een magnetron als een oven, zodat je maar één apparaat in de keuken hebt met veel functionaliteiten. Bij het aanschaffen van een oven moet je letten op hoe de deur opent. Als de deur van boven naar beneden opent, moet je bijvoorbeeld nog wel goed de oven kunnen. Als de deur links of rechts scharniert, moet je er op letten dat deze niet in aanraking komt met andere onderdelen in de keuken.


info over landelijke keukens ovens oven atag
info over landelijke keukens ovens oven etna

Deel dit artikel