Gespecialiseerde leveranciers van spoelbakken zijn:

Spoelbak

Een spoelbak is onmisbaar in een keuken. Je kunt er bijvoorbeeld handen wassen, groente wassen, afwassen of water pakken om te koken. Omdat de spoelbak zo veel wordt gebruik in de keuken, is het belangrijk dat deze de juiste afmetingen heeft en bij de stijl van de landelijke keuken past.

info over landelijke keukens spoelbak thijs van de wouw

Soorten spoelbakken en materialen

Een spoelbak is verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen, materialen, vormen en kleuren. Veelgebruikte materialen voor spoelbakken zijn roestvrij staal, kunststof, beton, keramiek en natuursteen. Soms kan de spoelbak ook van hetzelfde materiaal als het keukenblad gemaakt worden. De spoelbak en het werkblad worden dan samen een geheel. Roestvrij staal wordt vaak gebruikt voor een spoelbak, omdat het sterk, duurzaam, goedkoop en hittebestendig is. Een roestvrijstalen spoelbak is wel gevoelig voor krassen. Een kunststoffen spoelbak is goedkoop en verkrijgbaar in diverse kleuren, afmetingen en dessins. Beton is duurzaam en hard, maar wel gevoelig voor kleurstof en vlekken. Keramiek is heel geschikt voor in een landelijke keuken, door het natuurlijke karakter. Een keramische spoelbak is verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins. Een natuurstenen spoelbak, bijvoorbeeld graniet, heeft een natuurlijk en luxe uitstraling en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Wel moet er bij een natuurstenen spoelbak worden opgelet dat bijtende stoffen het natuursteen kunnen aantasten. Wat betreft de vorm van de spoelbak kan er worden gekozen voor een vierkante, rechthoekige of ronde spoelbak. Daarnaast kan er gekozen worden voor een enkele of een dubbele spoelbak. Een dubbele spoelbak is zeer handig, en kan ook geplaatst worden als er niet veel ruimte in de keuken is. De tweede spoelbak kan dan klein zijn, bijvoorbeeld de helft van de andere spoelbak. Op deze manier neemt de dubbele spoelbak maar iets meer ruimte in beslag dan een enkele spoelbak. Een spoelbak kan op, in of onder het werkblad worden gemonteerd. Bij een spoelbak onder het werkblad wordt de gootsteen in het onderliggende keukenkastje gemonteerd. Water dat op het aanrecht ligt kan direct in de wasbak geveegd worden. Bij een spoelbak op het werkblad kan dit niet, omdat deze spoelbak een opstaande rand heeft. Wanneer een spoelbak in het werkblad wordt gemonteerd, wordt dit vlakinbouw genoemd. De rand van de spoelbak is dan op gelijke hoogte met het werkblad, wat zorgt voor een strakke afwerking.


info over landelijke keukens spoelbak thijs van de wouw
info over landelijke keukens spoelbak thijs van de wouw

Tieleman leaderboard banner

Spoelbak in een landelijke keuken

Een spoelbak in een landelijke keuken kan opvallend zijn, door te kiezen voor een opgebouwde spoelbak, of juist netjes verwerkt worden in het werkblad, door te kiezen voor een vlak ingebouwde spoelbak. Wanneer de spoelbak nog meer een geheel moet worden met de keuken, kan er voor worden gekozen om hetzelfde materiaal voor de spoelbak en het werkblad te kiezen. De spoelbak valt dan niet direct op in de keuken, en wordt een geheel met het werkblad.


info over landelijke keukens spoelbak leicht
info over landelijke keukens spoelbak eco keukens

Deel dit artikel