Gespecialiseerde leveranciers van vaatwassers zijn:

Vaatwasser

Een vaatwasser, of afwasmachine, is een handig apparaat waarmee gemakkelijk een grote vaat kan worden gedaan. Tegenwoordig zijn vaatwassers niet heel milieuonvriendelijk meer, omdat ze steeds zuiniger worden en minder water verbruiken. Ook maken vaatwassers tegenwoordig veel minder geluid, zodat je met een open keuken geen last hebt van de vaatwasser.

info over landelijke keukens vaatwassers vaatwasser siemens

Vrijstaande vaatwasser, inbouw-vaatwasser of onderbouw-vaatwasser

Er zijn verschillende soorten vaatwassers: vrijstaande vaatwassers, inbouw-vaatwassers en onderbouw-vaatwassers. Een vrijstaande vaatwasser heeft een bovenblad en tegengewicht, zodat deze overal geplaatst kan worden, mits de vaatwasser voorzien is van een kraan, waterafvoer en elektriciteit. Een vrijstaande vaatwasser kan bijvoorbeeld onder het keukenblad geplaatst worden. Ook kan een vrijstaande vaatwasser in bijvoorbeeld een garage gezet worden als er in de keuken weinig plek is, of als tweede vaatwasser. Zo’n tweede vaatwasser is vooral handig in grote gezinnen, bij een feestje of etentje, of om de keuken netjes en opgeruimd te houden. De vuile vaat kan dan in de vaatwasser gezet worden en zodra deze vol zit en aangezet wordt, kan de rest van de vaat in de andere vaatwasser staan. Een inbouw-vaatwasser, of geïntegreerde vaatwasser, wordt netjes in de keuken verwerkt en heeft geen bovenblad en tegengewicht. De inbouw-vaatwasser kan dus niet op zichzelf staan en moet onder een keukenblad gemonteerd worden. De buitenkant van de inbouw-vaatwasser is dan van hetzelfde materiaal als de rest van de keukenkastjes. De bediening kan aan de buitenkant zitten, of netjes weggewerkt worden aan de binnenkant van de vaatwasser. Vanaf de buitenkant is dan niet te zien dat er een vaatwasser achter de deur zit. Dit wordt een volledig geïntegreerde vaatwasser genoemd. Een onderbouw-vaatwasser is een combinatie van een vrijstaande vaatwasser en een inbouw-vaatwasser. Een onderbouw-vaatwasser wordt namelijk wel ingebouwd in de keuken, maar behoudt zijn eigen deur en krijgt niet dezelfde deur als de keukenkastjes, wat bij de inbouw-vaatwasser wel is. Een onderbouw-vaatwasser kan niet vrij staan, en moet altijd onder een keukenblad worden gemonteerd.


info over landelijke keukens vaatwassers vaatwasser atag

Zuinigheid vaatwasser

Vaatwassers worden door nieuwe technieken steeds zuiniger en milieuvriendelijker. Het energielabel van de vaatwasser geeft aan hoe zuinig de vaatwasser is, afhankelijk van hoeveel water en energie wordt verbruikt. Vaatwassers verbruiken tegenwoordig zo min mogelijk water, gemiddeld 14 liter per wasbeurt, en kunnen water hergebruiken. Sommige vaatwassers kunnen op de warmwaterleiding worden aangesloten, zodat de vaatwasser niet zelf eerst nog het water hoeft te verwarmen. Dit is voordelig omdat het water uit de warmwaterleiding meestal door gas wordt verwarmd en de vaatwasser zelf het water met elektriciteit verwarmd, en gas goedkoper is dan elektriciteit. Doordat vaatwassers verschillende programma’s hebben, zoals bijvoorbeeld voor een kleine vaat of een kort programma, kan je er bij elke vaat voor zorgen dat er zo min mogelijk water wordt verbruikt, en dat het water de goede temperatuur heeft. Naast dat deze energiebesparende opties beter zijn voor het milieu, scheelt het ook in de energiekosten.


info over landelijke keukens vaatwassers vaatwasser atag

Werking vaatwasser

Een afwasmachine heeft een circulatiepomp en een afvoerpomp. De circulatiepomp pompt onder hoge druk warm water via de sproeiarmen door de vaatwasser. Met krachtige stralen spoelt dit water, met daarin het schoonmaakmiddel, de vaat schoon. Deze sproeiarmen moeten vrij kunnen ronddraaien in de vaatwasser, en mogen niet belemmerd worden door vaat dat er tegenaan stoot. Let er dus voordat je de vaatwasser aanzet op dat de sproeiarmen genoeg ruimte hebben om rond te draaien. De vaatwasser spoelt eerst alles voor, reinigt dan de vaat met warm water en het schoonmaakmiddel, spoelt dan met koud water en spoelt daarna nog na met heet water. De afvoerpomp voert het afvalwater aan het einde van het programma af. Speciale grove en fijne filters houden het vuil tegen dat afkomstig is van de vaat. Deze filters moeten moeten ongeveer eens per week schoongemaakt worden. Door de warmte in de vaatwasser droogt de vaat na het wassen op. Het is verstandig om de vaat zo in de vaatwasser te zetten dat er geen water op kan blijven liggen. Mokken en kommen kunnen daarom beter ondersteboven in de vaatwasser geplaatst worden, zodat het water er vanzelf uitloopt. De vaat droogt dan beter in de vaatwasser.Landelijk Wonen leaderboard

Een vaatwasser gebruiken

Een vaatwasmachine heeft middelen nodig om ervoor te zorgen dat de vaat schoon wordt en de vaatwasser goed wordt onderhouden. Dit zijn tabletten of poeder, die in een speciaal reservoir aan de binnenkant van de afwasmachine gestopt worden. Naast het schoonmaakmiddel is er zout en een glansspoelmiddel nodig, die soms al in het schoonmaakmiddel zitten. Het glansspoelmiddel zorgt ervoor dat er geen strepen op de vaat ontstaat en het zout zorgt voor het ontkalken of verzachten van het water. Niet alle materialen zijn geschikt voor in de vaatwasser. Antiek servies, houten delen, bepaalde kunststoffen, geverfd servies, tin, koper en aluminium zijn niet geschikt voor de afwasmachine. Meestal staat op bestek, servies of keukengerei aangegeven of het in de vaatwasser mag. Sommige mensen willen ook glaswerk niet in de vaatwasser zetten, omdat de vaatwasser op den duur voor corrosie of een laagje op het glas kunnen zorgen. Bij het inruimen van de vaatwasser is het verstandig om de vuile vaat eerst goed schoon te schrapen voordat het in de vaatwasser geplaatst wordt. Het is echter niet nodig om de afwas eerst onder de kraan af te spoelen. Wanneer de meest vuile vaat in het midden van de afwasmachine wordt geplaatst, waar het meeste water komt, dan wordt de vaat goed schoon. Daarnaast is het het beste om kommen, mokken en glazen ondersteboven in de vaatwasser te zetten, en vuile vaat niet te veel op elkaar te stapelen. Het water dat door de sproeikoppen de vaatwasser inkomt moet alle vaat goed raken.


info over landelijke keukens vaatwassers vaatwasser thijs van de wouw

Afmetingen vaatwassers

Een vaatwasser is gemiddeld 60 centimeter breed en 85 centimeter hoog. Hier passen dan ongeveer 12 couverts in. Een couvert is eetgerei voor één persoon: een glas, beker, bestek, bord en kom. Er zijn ook smallere of juist grotere vaatwassers, en afhankelijk van de grootte kunnen er meer of minder couverts in de vaatwassers. Soms kan er meer vaat in een vaatwasser doordat het servies dan dichter tegen elkaar aan wordt geplaatst. Dit zorgt er niet altijd voor dat de vaat helemaal schoon wordt, omdat het water dan ook minder goed alle vaat goed kan bereiken. Een kleinere vaatwasser is niet per se energiebesparender. Wanneer er de helft minder vaat in de vaatwasser past, is er niet de helft minder water nodig om de vaat schoon te krijgen. In verhouding met een vaatwasser met de standaard afmetingen verbruikt een kleine of smalle afwasmachine juist meer energie.


info over landelijke keukens vaatwassers vaatwasser siemens

Extra functionaliteiten

Een vaatwasser kan meerdere programma’s hebben. Afhankelijk van de hoeveelheid of de vuiligheid van de vaat kan dan een programma gekozen worden. Sommige vaatwassers kunnen door een sensor zelf detecteren hoe vuil de vaat is, en daar het programma op afstemmen. Een andere handige extra functionaliteit is het voorprogrammeren van de vaatwasser. Je kan dan van te voren het programma van de vaatwasser en de tijd waarop deze moet beginnen instellen. Zo kan je ervoor zorgen dat de vaatwasser aangaat op het moment dat jij niet thuis bent.


info over landelijke keukens vaatwassers vaatwasser pelgrim
info over landelijke keukens vaatwassers vaatwasser etna

Vaatwasser in een landelijke keuken

Een inbouw-vaatwasser of geïntegreerde vaatwasser is zeer geschikt voor een landelijke keuken. Een inbouw-vaatwasser kan netjes worden weggewerkt in de keuken, zodat er van de buitenkant bijna niet te zien is dat het een vaatwasser is. De voorkant is namelijk hetzelfde als de keukenkastjes, waardoor de vaatwasser een mooi geheel vormt met de rest van de keuken. Alleen het bediening is aan de bovenkant van de vaatwasser te zien. Bij een geïntegreerde vaatwasser is deze bediening aan de binnenkant van de vaatwasser verwerkt, zodat van de buitenkant niets te zien is. Deze vaatwasser valt helemaal niet op van de buitenkant, en is perfect toe te passen in een landelijke keuken.Kenmerken vaatwasser

– Wordt steeds milieuvriendelijker.
– Onderbouw, inbouw of vrijstaand.
– Verschillende programma’s kunnen ingesteld worden.


info over landelijke keukens LEICHT

Deel dit artikel