Gespecialiseerde leveranciers van vriezers zijn:

Vriezer

Een vriezer is handig voor het bewaren en invriezen van eten. Er kan gekozen worden voor een koelvriescombinatie, waarbij koelkast en vriezer in een apparaat gecombineerd worden. Een andere optie is een kleiner vriesvak dat verwerkt is in de koelkast of een aparte, vrijstaande vriezer.

info over landelijke keukens vriezers vriezer pelgrim

Soorten vriezers

Een vriezer, of diepvriezer, houdt producten bevroren. Je kunt kiezen voor een koelkast met een vriesvak, een koelvriescombinatie waarbij de vriezer en koelkast beide een eigen deur hebben of een vrijstaande vriezer zonder koelkastgedeelte. Er zijn twee verschillende soorten vriezers: vrieskasten en vrieskisten. Een vrieskast, of diepvrieskast, heeft aan de voorkant een deur. In de vrieskast zitten planken of lades. Er zijn tafelmodellen vrieskasten die ongeveer 85 centimeter hoog zijn, maar er zijn ook hogere modellen vrieskasten. Een vrieskast kan vrijstaand zijn of worden ingebouwd in de keuken. Daarnaast zijn er ook vrieskisten. Een vrieskist heeft aan de bovenkant een deksel die omhoog getrokken kan worden. De binnenkant is een kist die eventueel in verschillende vakken verdeeld kan zijn. Een vrieskist is daarom nooit heel hoog, omdat je er wel van bovenaf nog goed in moet kunnen. Vaak is een vrieskist groter dan een vrieskast: je kan er meer spullen in kwijt maar de vrieskist neemt ook meer ruimte in beslag. Die vriescapaciteit van de vriezer wordt aangegeven met een aantal sterren. Vier sterren wil zeggen dat producten kunnen worden ingevroren, drie sterren betekent dat bevroren etenswaren enkele weken bewaard kunnen worden, twee sterren wil zeggen dat bevroren etenswaren enkele dagen bewaard kunnen worden en één ster betekent dat ijsblokjes kunnen worden ingevroren. Bij sommige modellen vrieskasten kan je in alle lades iets invriezen, de vriezer heeft dan een etagefrostsysteem, maar soms kan dit ook in maar één of een paar lades. Dit is afhankelijk van hoe de vrieselementen in de vriezer zijn verdeeld. Je kunt producten dan eerst invriezen in deze lades en daarna naar een andere la verplaatsen. Soms heeft een vriezer ook een speciale knop waarmee je iets kunt invriezen. De vriezer wordt dan extra koud, en als het product is ingevroren kun je deze schakelaar weer terugzetten.


info over landelijke keukens vriezers vriezer atag
info over landelijke keukens vriezers vriezer etna

Energieverbruik vriezer

Een vriezer verbruikt net als een koelkast energie. Het energielabel van de vriezer laat zien hoe zuinig deze is: hoe hoger het label, hoe zuiniger de vriezer. Een grote vriezer verbruikt meer energie dan een kleine vriezer. Een vrieskist is zuiniger dan een vrieskast. Dit komt doordat een vrieskist aan de bovenkant wordt opengemaakt, en een vrieskast aan de voorkant. Koude lucht is zwaarder dan warme lucht, waardoor bij een vrieskist de koude lucht in de kist blijft hangen, maar bij een vrieskast de warme lucht in de vriezer zal stromen. Het is niet raadzaam om een diepvriezer in een ruimte te zetten waar het kouder kan zijn dan in de vriezer zelf. De vriezer verbruikt dan meer energie dan wanneer deze in een warmere ruimte staat, en de motoren kunnen dan niet meer goed werken. Ook is het belangrijk dat een vriezer ruimte heeft om de warmte die het onttrekt uit de vriezer af te voeren. Als de vriezer deze warmte niet goed kwijt kan, kost dit onnodig meer energie.Landelijk Wonen leaderboard

Vriezer ontdooien en schoonmaken

Het is belangrijk om een vriezer regelmatig te ontdooien. Er ontstaat namelijk ijs aan de binnenkant van de vriezer, waardoor er minder ruimte in de vriezer is voor je producten en het langer duurt om producten in te vriezen. Je ontdooit de vriezer door de vriezer uit te zetten en de stekker uit het stopcontact te halen. Bij het ontdooien kun je opvangbakken in en onder de vriezer zetten en wachten tot het ijs begint te smelten zodat je dit kan weg schrapen. Met een föhn of een pan heet water in de vriezer kun je het ijs verwarmen om dit proces te versnellen. Wanneer de vriezer een dooiwaterafvoer heeft wordt het water automatisch uit de vriezer afgevoerd. Dan hoef je dit niet zelf uit de vriezer te halen. Een vriezer kan een no frost functie hebben. Deze functie zorgt ervoor dat er geen ijsaanslag in de vriezer kan ontstaan, door het vocht uit de vriezer te halen. Daardoor hoeft de vriezer niet meer ontdooid te worden. Deze no frost functie is niet vaak bij vrieskisten te vinden. De no frost functie kost wel extra energie en maakt geluid. Een low frost functie kost minder energie en maakt minder geluid. Bij deze low frost functie hoeft een vriezer veel minder vaak ontdooid te worden dan zonder deze functie. Na het ontdooien kan de vriezer schoongemaakt worden. Met een sopje kan de voorkant en binnenkant van de vriezer schoongemaakt worden. Aan de achterkant zit een rooster waardoor de warmte uit de vriezer wordt afgevoerd. Dit rooster kan worden schoongemaakt met een stofzuiger en  eventueel een natte doek.


info over landelijke keukens vriezers vriezer ATAG

Vriezer in een landelijke keuken

Wanneer er wordt gekozen voor vrieskast of een koelkast met ingebouwd vriesvak, kan deze goed verwerkt worden in een landelijke keuken. Een koelkast met vriesvak kan namelijk ingebouwd worden in de keuken, om het een geheel te laten zijn met de rest van de keuken. De voorkant van de koelkast is dan hetzelfde als de keukenkastjes, waardoor de koelkast een geheel vormt met de rest van de keuken. Vrieskasten kunnen soms op dezelfde manier worden ingebouwd in de keuken. Vrieskisten zijn niet goed in te bouwen in de keuken, en zullen daarom altijd wat meer opvallen. Er kan voor worden gekozen om daarom de vriezer niet in de keuken, maar bijvoorbeeld in de bijkeuken of in de garage te plaatsen. De vriezer is dan wel dichtbij, maar ontsiert niet de landelijke keuken. Een vriezer kan prima in een andere ruimte worden geplaatst, anders dan bijvoorbeeld de koelkast, omdat je deze minder vaak nodig hebt dan een koelkast.Kenmerken vriezer

– Koelvriescombinatie, apart vriesvak in de koelkast of vrijstaande vriezer.
– Vrijstaande vriezer is vrieskast of vrieskist.
– Vriezer moet af en toe ontdooid worden, tenzij de vriezer een no frost functie heeft.

info over landelijke keukens vriezers vriezer tinello

Deel dit artikel