Gespecialiseerde leveranciers van keukenbladen en complete keukens zijn:

Keukenblad

De kleur en het materiaal van het keukenblad, ook wel werkblad of aanrechtblad genoemd, bepalen voor een groot deel de uitstraling van de keuken. Je kunt kiezen voor een voornamelijk praktisch werkblad of juist meer waarde hechten aan het uiterlijk, en gaan voor een werkblad wat je vooral mooi vindt.

Info over landelijke keukens keukenblad beton tinello

Materialen voor een keukenblad

Een keukenblad is het werkblad in de keuken dat boven de keukenkastjes zit. In het aanrechtblad is ruimte voor een spoelbak en kookplaat, maar er moet vooral ook genoeg ruimte zijn om keukenapparatuur op kwijt te kunnen en om te koken. Omdat er op het keukenblad gewerkt wordt met eten, drinken en hitte moet het werkblad bestand zijn tegen vlekken, krassen en hitte. Daarnaast is het prettig als het werkblad gemakkelijk schoon te maken is en niet snel beschadigt. Het materiaal wat je kiest voor het werkblad heeft een grote invloed hierop. De keuzes hierin zijn heel groot. Je kunt kiezen voor een slijtvast betonnen aanrecht of natuursteen wat in veel kleuren verkrijgbaar is. Een houten werkblad geeft al snel een warme en landelijke uitstraling aan de keuken en een kunststoffen keukenblad wordt gemaakt in veel verschillende dessins. Op het gebied van werkbladen is veel mogelijk.


info over landelijke keukens keukenblad tinello

Randafwerking en waterkering

Bij een keukenblad moet de rand ervan afgewerkt worden. Deze randafwerking kan hetzelfde zijn als het aanrechtblad is, zodat het werkblad een massief uiterlijk krijgt. Ook kan er worden gekozen voor een waterkering. De rand van het werkblad is dan aan de voorkant iets hoger, zodat geknoeide vloeistoffen niet van het aanrechtblad af druppelen. Om te voorkomen dat de keukenkastjes nat worden kan er ook een gleuf in het keukenblad gemaakt worden. Het water druppelt dan op de grond zodat de kastjes droog blijven. Daarnaast kan de randafwerking van het keukenblad recht of rond zijn. Het is ook van het materiaal van het keukenblad afhankelijk hoe de rand afgewerkt kan worden, omdat niet alle materialen geschikt zijn voor bijvoorbeeld een waterkering.


info over landelijke keukens aanrecht tulp

Natuurstenen keukenblad of granieten keukenblad

Natuursteen is een geschikt en duurzaam materiaal voor een keukenblad. Het is een natuurproduct, dus elk keukenblad is uniek. Een natuurstenen aanrechtblad heeft een tijdloze uitstraling en combineert goed met andere materialen. Er zijn verschillende steensoorten in diverse kleuren geschikt voor het aanrechtblad. Een natuurstenen keukenblad wordt gepolijst, gezoet of gebrand en met siliconen bewerkt. Door deze laag is het keukenblad krasbestendig en watervast. Een gepolijst keukenblad heeft een spiegelend en hoogglans afwerking, waar een gezoet werkblad wat ruwer en matter is. Een gebrand keukenblad heeft meer textuur in het werkblad en ziet er daardoor authentieker uit. Hoe minder glad het werkblad is, hoe minder makkelijk dit schoon te maken is. Ook is het keukenblad dan minder bestand tegen vlekken. Een natuurstenen keukenblad is hard en hittebestendig, maar hete pannen kunnen beter niet rechtstreeks op het blad gezet worden. Ook kan het keukenblad beschadigen door er harde of zware voorwerpen op te laten vallen. Een natuurstenen keukenblad is gemakkelijk te onderhouden met een vochtige doek en zeep. Het natuursteen kan wel aangetast worden als het met bijtende chemicaliën of zuren in aanraking komt. Veelgebruikte soorten natuursteen zijn graniet, marmer en hardsteen. Graniet is erg sterk en duurzaam, waar hardsteen en marmer wat sneller krassen krijgen. Harsteen is ook iets gevoeliger voor vlekken dan graniet.


Info over landelijke keukens granieten keukenblad tieleman

Kenmerken natuurstenen keukenbladen

– Natuurlijke uitstraling.
– Duurzaam.
– Hard.
– Gemakkelijk schoon te maken.
– Verschillende kleuren.

Composiet keukenblad

Composiet is een goed materiaal voor een keukenblad. Het heeft een luxe en natuurlijke uitstraling en is op maat te maken. Een composiet aanrechtblad is in veel diktes, kleuren en structuur verkrijgbaar. Composiet is een mengsel van natuursteen en hars, en wordt daarom vaak als alternatief voor een natuurstenen keukenblad gezien. Een composiet werkblad is erg hard en krasbestendig. Daarnaast is een composiet aanrechtblad duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Een composiet keukenblad kan verschillende afwerkingen hebben: van mat tot glanzend en spiegelend. Het composiet wordt gepolijst, gezoet of gebrand. Gepolijst composiet is glad en gemakkelijk schoon te maken. Gezoet composiet heeft een ruwere afwerking, wat erg natuurlijk oogt maar ook lastiger is schoon te maken. Daarnaast vallen vlekken meer op dan bij een gepolijst keukenblad. Gebrand composiet oogt heel natuurlijk omdat het oneffenheden in het composiet heeft. Het is door deze structuur wel lastiger schoon te maken. Doordat composiet in veel structuren en kleuren verkrijgbaar is, van heel licht tot heel donker, zit er altijd wel een kleur bij die past bij de rest van de keuken. De kleuren kunnen soms echter niet helemaal egaal zijn. Door de natuurlijke uitstraling is een composiet keukenblad goed toe te passen in een landelijke keuken.Kenmerken composiet keukenbladen

– Natuurlijke uitstraling.
– Veel kleuren en structuren.
– Krasbestendig.
– Gemakkelijk schoon te maken.
– Duurzaam.


Tieleman leaderboard banner

Houten keukenblad

Een houten keukenblad heeft een warme en landelijke uitstraling. Doordat hout een natuurproduct is, is elk aanrechtblad uniek. Tevens zijn er houten keukenbladen in verschillende kleuren en gemaakt van diverse houtsoorten. Een houten werkblad kan op maat gemaakt worden en is goed te onderhouden. Wanneer het keukenblad slijtplekken begint te vertonen, kan het werkblad geschuurd en geolied worden om het blad er weer als nieuw uit te laten zien. Hoe duurzaam een houten keukenblad is, verschilt per houtsoort. Dit is namelijk onder andere afhankelijk van de hardheid van het hout. Over het algemeen gaat een houten keukenblad heel lang mee. Een houten keukenblad is niet kras- en vochtbestendig. Het is daarom belangrijk dat een houten aanrechtblad goed voorbehandeld wordt met een coating, lak of olie en ongeveer elke twee jaar wordt behandeld met een onderhoudsolie. Een voordeel van een houten keukenblad is dat massief hout bacteriën doodt. Een houten werkblad is daardoor zeer geschikt en hygiënisch voor het klaarmaken van eten. Hout kan werken en reageren op vocht en temperatuurverschillen. Een houten keukenblad wordt daarom van verschillende lamellen gemaakt, om dit werken zo veel mogelijk tegen te gaan. Het is verstandig om te zorgen dat het hout niet te lang met vocht in aanraking komt. Geknoeide vloeistoffen of natte doeken moeten daarom opgeruimd worden en niet te lang op het houten aanrecht blijven liggen.


Kenmerken houten keukenbladen

– Warme en natuurlijke uitstraling.
– Onderhoudsvriendelijk.
– Niet krasbestendig.
– Niet vochtbestendig.
– Hygiënisch.

Info over landelijke keukens houten keukenblad nolte küchen

Kunststof keukenblad

Kunststof is een populair en veel gebruikt materiaal voor een keukenblad. Het is betaalbaar en van goede kwaliteit. Een kunststof aanrechtblad slijt namelijk niet snel, is bestand tegen krassen, gemakkelijk schoon te maken en onderhoudsvriendelijk. Bij een kunststof werkblad moet wel opgepast worden met hitte, daar kan het kunststof namelijk niet goed tegen. Hete pannen kunnen dus niet rechtstreeks op het keukenblad gezet worden. Ook kunnen schurende reinigingsmiddelen beter niet gebruikt worden op een kunststof keukenblad, omdat deze de beschermlaag van het keukenblad kunnen aantasten. Een kunststof werkblad is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren, structuren en patronen. Zo kun je kiezen voor een kunststof keukenblad dat het uiterlijk heeft van een houten of natuurstenen werkblad, met de voordelen van het kunststof. Een kunststof keukenblad bestaat vaak uit een basis van een spaanplaat of multiplex plaat. Hierop komt een laag kunststof dat wordt afgewerkt met een speciale beschermlaag. De rand van het keukenblad kan op verschillende manieren afgewerkt worden: rond, recht of met een waterkering.


Kenmerken kunststof keukenbladen

– Betaalbaar.
– Goede kwaliteit.
– Slijt niet snel.
– Krasbestendig.
– Gemakkelijk schoon te maken.
– Niet hittebestendig.
– Veel verschillende kleuren, patronen en texturen.

info over landelijke keukens keukenblad eco keukens

Roestvrijstalen keukenblad

Een keukenblad van roestvrij staal (RVS) is strak, duurzaam, sterk en zeer onderhoudsvriendelijk. Het roestvrij staal is gemakkelijk schoon te houden en kan tegen een stootje, hitte en vocht. Een roestvrijstalen werkblad is niet krasbestendig. Daarnaast kunnen roestvrijstalen werkbladen in verschillende afmetingen en diktes worden gemaakt, en diverse randafwerkingen hebben. Het roestvrijstalen keukenblad kan verschillende afwerkingen hebben: van mat tot glanzend. Op het gladde oppervlakte van het keukenblad zijn vingerafdrukken en vlekken vrij opvallend. Een roestvrijstalen werkblad bestaat heeft een houten basis met daar overheen een laag roestvrij staal. Roestvrij staal wordt vaak als modern en strak ervaren, en komt daarom niet veel voor in een landelijke keuken.


Glazen keukenblad

Een glazen keukenblad wordt gemaakt van thermisch gehard glas. Dit is glas wat is verhit en met koude lucht is afgekoeld. Het resultaat hiervan is heel hard glas wat veel sterker is dan normaal glas en niet snel breekt. Het is daarom erg geschikt als aanrechtblad. Een glazen keukenblad is waterdicht, slijt niet snel en kan veel jaren mee. Een glazen keukenblad is niet hittebestendig, omdat het glas kan beschadigen door hitte. Hete pannen mogen dus niet rechtstreeks op het glazen keukenblad geplaatst worden. Daarnaast is een glazen aanrechtblad niet krasbestendig, waardoor er opgepast moet worden met metalen keukengerei op het keukenblad. Een glazen keukenblad is in matte of glanzende uitvoering verkrijgbaar. De onderkant van het blad is afgewerkt met een gekleurde laag. Een glazen werkblad is daarom in veel kleuren en dessins verkrijgbaar. Als het glazen keukenblad een glad oppervlakte heeft, zijn vlekken en vingerafdrukken snel te zien op een glazen keukenblad. Deze vlekken zijn goed schoon te maken. Er kan ook gekozen worden voor een textuur in het glas, waardoor vlekken en eventuele krassen minder opvallen.


Kenmerken roestvrijstalen keukenbladen

– Strakke uitstraling.
– Duurzaam.
– Sterk.
– Gemakkelijk schoon te maken.
– Hittebestendig.

Kenmerken glazen keukenbladen

– Waterdicht.
– Veel kleuren en dessins.
– Niet hittebestendig.
– Niet krasbestendig.
– Gemakkelijk schoon te maken.

Betonnen keukenblad

Een betonnen werkblad is strak, robuust en stijlvol. Een betonnen keukenblad kan ook een warme en natuurlijke uitstraling hebben. Een betonnen keukenblad is zeer sterk, hittebestendig en slijt niet snel. Daarnaast is het een heel duurzaam materiaal. Door het gladde oppervlakte is het werkblad gemakkelijk schoon te maken. Met een speciale coating is er een laag op het betonnen keukenblad aangebracht, om het blad te beschermen tegen vlekken en vocht. Een betonnen werkblad wordt vaak toegepast in keukens met een strak of industrieel uiterlijk. Beton combineert heel goed met natuurlijke materialen zoals hout, en is in verschillende grijstinten verkrijgbaar. Daardoor past een betonnen keukenblad goed in veel keukens.Kenmerken betonnen keukenbladen

– Strakke uitstraling.
– Sterk.
– Hittebestendig.
– Gemakkelijk schoon te maken.
– Duurzaam.

Info over landelijke keukens keukenblad beton tinello

Keramisch keukenblad

Keramiek is gebakken klei, en een goed materiaal voor een keukenblad. Het is hard en kras-, vlek- en hittebestendig. Een hete pan kan rechtstreeks op het werkblad gezet worden. Een keramisch keukenblad kan door harde of puntige voorwerpen die op het werkblad stoten beschadigen, dus er moet voorkomen worden dat er zware en harde dingen op het keukenblad vallen. Een keramisch keukenblad is onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk schoon te maken. Het keramiek is in verschillende kleuren verkrijgbaar, welke een natuurlijke tint hebben. Een keramisch keukenblad heeft een matte afwerking en oogt daardoor heel natuurlijk. Een keramisch keukenblad past daardoor goed bij een landelijke keuken.


Kenmerken keramische keukenbladen

– Natuurlijke uitstraling.
– Vlekbestendig.
– Hittebestendig.
– Krasbestendig.
– Gemakkelijk schoon te maken.

Terrazzo keukenblad

Terrazzo is een mengsel van marmer- of natuursteenkorrels met cement. Het terrazzo wordt in een mal gegoten en een terrazzo keukenblad kan daarom in elke vorm of formaat gemaakt worden. Een terrazzo keukenblad ziet er uit als een natuurstenen werkblad en is erg sterk. Terrazzo heeft wel meer onderhoud nodig dan natuursteen, om het keukenblad mooi te houden. Terrazzo ziet er uniek en natuurlijk uit, en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Daarnaast kan er door het cement nog iets extra’s, zoals parelmoer of spiegeldeeltjes gemengd worden. Een terrazzo keukenblad ziet er daardoor uniek en luxe uit. Een terrazzo keukenblad is waterdicht, redelijk krasbestendig en kan gemakkelijk schoongemaakt worden. Hete pannen kunnen beter niet rechtstreeks op een terrazzo werkblad gezet worden, omdat het blad dan kan scheuren door de hitte.Kenmerken terrazzo keukenbladen

– Zien er uit als natuursteen.
– Sterk.
– Hebben onderhoud nodig.
– Waterdicht.
– Niet hittebestendig.

info over landelijke keukens terrazzo keukenblad aanrecht tinello

Composteen keukenblad

Composteen is een keramisch materiaal, afkomstig van een mengsel tussen klei en kleurstoffen. Een composteen keukenblad is erg onderhoudsvriendelijk. Het composteen is vlekbestendig en gemakkelijk schoon te houden. Een hete pan kan niet rechtstreeks op een composteen werkblad gezet worden. Hitte kan er namelijk voor zorgen dat het composteen breekt of scheurt. Daarnaast kunnen scherpe of zware voorwerpen krassen en breuken in het composteen werkblad veroorzaken. Een composteen werkblad ziet er natuurlijk uit en past daardoor goed in een landelijke keuken.


Kenmerken composteen keukenbladen

– Natuurlijke uitstraling.
– Onderhoudsvriendelijk.

– Vlekbestendig.
– Niet hittebestendig.
– Gemakkelijk schoon te maken.

info over landelijke keukens keukenblad aanrecht thijs van de wouw

Keukenblad in een landelijke keuken

Natuursteen, composiet, keramiek, terrazzo, composteen en hout zijn zeer geschikte materialen voor het keukenblad in een landelijke keuken. De materialen zien er natuurlijk, authentiek en landelijk uit. Daarnaast zijn de keukenbladen die gemaakt zijn van deze materialen in verschillende kleuren verkrijgbaar, waardoor ze goed combineren met de rest van de keuken. Een kunststof keukenblad is geen natuurlijk materiaal, maar past wel heel goed in een landelijke keuken. Het kunststof is namelijk in heel veel kleuren, patronen en uitvoeringen verkrijgbaar. Met een kunststof keukenblad kun je een natuurstenen of houten werkblad nabootsen, wat goed past in een landelijke keuken. Andere materialen zoals beton, glas en roestvrij staal kunnen ook worden gebruikt voor het keukenblad in een landelijke keuken. De materialen ogen moderner en strakker, maar door de juiste combinatie van dit keukenblad met andere landelijke materialen en accessoires kan er toch een prachtige landelijke keuken gecreëerd worden.


info over landelijke keukens keukenblad aanrecht eco keukens

Deel dit artikel