Gespecialiseerde leveranciers van complete landelijke keukens zijn:

Keukenopstelling

De opstelling van de keuken bepaalt voor een groot deel het uiterlijk ervan. Afhankelijk van de beschikbare ruimte zijn er verschillende keukenopstellingen mogelijk: een I-keuken of rechte keuken, L-keuken of hoekkeuken, U-keuken, eilandkeuken  of een parallelle keuken.

info over landelijke keukens keukenopstelling rechte keuken thijs van de wouw

Comfort en gebruiksgemak

Bij de indeling van de keuken is het vooral belangrijk dat de keuken gebruiksvriendelijk is. De keuken moet geschikt zijn voor de ruimte, er moet genoeg loopruimte en bewegingsruimte zijn en de spoelbak, kookplaat en koelkast moeten op de juiste afstand van elkaar zitten. Dit wordt de werkdriehoek of keukendriehoek genoemd, omdat deze drie elementen in de keuken het belangrijkst zijn tijdens het koken. Het wordt aangeraden dat de afstand tussen de kookplaat en de spoelbak minder dan 2 meter is. Tijdens het koken moet je vaak tussen de kookplaat en de spoelbak op en neer lopen, dus het is prettig als de afstand tussen deze twee elementen niet te groot is. In een ideale keuken is de koelkast dan zo geplaatst, dat de afstanden tussen de koelkast, kookplaat en spoelbak bij elkaar opgeteld niet meer dan 6 meter zijn. Dit zal niet in elke keuken of bij elke opstelling kunnen, maar probeer om deze drie elementen in elk geval dicht bij elkaar te plaatsen.


info over landelijke keukens keukenopstelling eilandkeuken tieleman

I-keuken, rechte keuken of enkelwandige keuken

Bij een I-keuken, rechte keuken of enkelwandige keuken zit de complete keuken op één wand. Deze keuken neemt niet veel ruimte in beslag en is daarom praktisch in kleine ruimtes. Ook is de I-keuken heel geschikt als open keuken of op lange wanden. Aan de wanden kunnen bovenkasten geplaatst worden en er is ruimte voor inbouwapparatuur en vrijstaande apparatuur. Het is niet raadzaam om bij de I-keuken de koelkast naast de kookplaat of het fornuis te plaatsen. De hitte van de kookplaat kan namelijk de koelkast verwarmen, waardoor het meer energie gaat kosten om de koelkast koel te houden. Het wordt aangeraden om in een rechte keuken de spoelbak in het midden te plaatsen, en aan beide kanten daarvan het fornuis of de kookplaat en de koelkast. De spoelbak wordt vaak het meest gebruikt, waardoor het handig is als deze in het midden wordt geplaatst. Er is minimaal drie meter werkblad nodig om genoeg werkruimte te hebben. Doordat de keuken aan een wand is geplaatst, zijn er in een grotere keuken lange afstanden tussen de diverse elementen in de keuken. Wanneer meer mensen tegelijk in de keuken staan, staan zij elkaar wat sneller in de weg dan bij een andere keukenopstelling.


Kenmerken I-keuken

– Neemt niet veel ruimte in beslag.
– Geschikt voor grote en kleine ruimtes.
– Spoelbak kan het best in het midden zitten.


info over landelijke keukens keukenopstelling I-keuken thijs van de wouw
info over landelijke keukens keukenopstelling I-keuken tulp

L-keuken of hoekkeuken

Een L-keuken of hoekkeuken bestaat uit twee zijdes en wordt in een hoek geplaatst. De twee zijdes van de keuken kunnen verschillende afmetingen hebben. Deze opstelling is daarom geschikt voor grote, kleine en open keukens. Een hoekkeuken is open, ruimtelijk en kan met een eettafel als leefkeuken dienen. In een L-keuken is veel ruimte voor keukenkasten onder en boven het keukenblad, inbouwapparatuur en vrijstaande apparatuur. In de hoek kunnen speciale hoekkasten geplaatst worden, zodat deze ruimte optimaal wordt benut. Ook kan een hoekkeuken worden uitgebreid met een bar om extra werkruimte of een plek om te eten te creëren. Door de spoelbak op de ene zijde van de keuken te plaatsen en de kookplaat en de koelkast op de andere zijde ontstaat er een goede verhouding tussen deze drie elementen. Let er wel op dat de drie elementen niet te ver van elkaar af worden geplaatst.


Kenmerken L-keuken

– Veelzijdig.
– Veel ruimte voor keukenkastjes.
– Geschikt voor grote en kleine ruimtes.
– Spoelbak kan het best op de ene zijde zitten en koelkast en kookplaat op de andere.


info over landelijke keukens keukenopstelling L-keuken leicht
info over landelijke keukens keukenopstelling u-keuken tieleman

dekkers-fransen 728x-90 leaderboard banner

U-keuken

Een U-keuken bestaat uit drie zijdes die in een U-vorm zijn gemonteerd. In een U-keuken is daarom veel ruimte voor keukenkasten en zijn er korte loopafstanden. Alles is binnen handbereik. Een U-keuken is daarom heel comfortabel en werkt prettig tijdens het koken. De koelkast, kookplaat en spoelbak kunnen elk op een andere zijde worden geplaatst, zodat er korte afstanden tussen deze drie elementen zijn. Een U-keuken is geschikt voor kleine en grote ruimtes, mits er in het midden genoeg ruimte om te bewegen overblijft. Ook moet er genoeg ruimte zijn om kastdeuren en een vaatwasserdeur open te maken, zonder dat de kastjes tegenover worden geraakt. Als een van de zijdes van de U-keuken vrij staat en niet tegen een muur geplaatst is, kan deze als bar gebruikt worden. Als er ruimte voor is kan er ook nog een aparte bar aan gemonteerd worden. De keuken wordt dan een fijne leefkeuken met genoeg ruimte om te zitten en eten. In een U-keuken is tevens plek voor vrijstaande en inbouwapparatuur.


Kenmerken U-keuken

– Comfortabel.
– Veel ruimte voor keukenkastjes.
– Kan een leefkeuken zijn.
– Geschikt voor grote en kleine ruimtes, mits er genoeg ruimte tussen de zijdes is.


info over landelijke keukens keukenopstelling U-keuken eco keukens
info over landelijke keukens keukenopstelling u-keuken tinello

Eilandkeuken

Een eilandkeuken heeft in het midden een kookeiland en/of spoeleiland. Dit is erg praktisch en ruimtelijk, maar wel alleen geschikt voor grote ruimtes. Er moet namelijk tussen het kookeiland en de rest van de keuken genoeg ruimte zijn om te bewegen en werken. Een eilandkeuken is een fijne leefkeuken. Met de kookplaat op het kookeiland kan er tijdens het koken de ruimte in gekeken worden. Ook kan er aan het eiland een ruimte om te eten en zitten worden gemaakt. Tevens zijn er in een eilandkeuken korte loopafstanden tussen de spoelbak, kookplaat en koelkast, is er veel opbergruimte en genoeg keukenblad om aan te werken. Een keuken met eilandopstelling is daardoor een opvallende keuken waarin geleefd kan worden en men lang in de keuken kan staan. Voor het kookeiland of spoeleiland moeten vaak aansluitingen of afvoeren worden verlegd, waardoor een kookeiland niet in elke keuken geplaatst kan worden.


info over landelijke keukens keukenopstelling eilandkeuken eco keukens

Kenmerken eilandkeuken

– Praktisch.
– Ruimtelijk.
– Geschikt voor grote ruimtes.
– Kan als leefkeuken dienen.


info over landelijke keukens keukenopstelling eilandkeuken tulp

Parallelle keuken

Een parallelle keuken bestaat uit twee zijdes die tegenover elkaar geplaatst zijn. Met een parallelle keuken zijn er veel mogelijkheden voor het indelen van de kastjes en apparatuur. Er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een volledige kastenwand en apparatuur aan de ene kant en werkblad aan de andere kant. Ook kan er aan beide kanten een werkblad gemonteerd worden. In een parallelle keuken is veel ruimte voor keukenkastjes, apparatuur en het werkblad. De parallelle keuken is daardoor heel praktisch en geschikt voor grotere en kleinere ruimtes, zolang er tussen de twee zijdes genoeg ruimte is om te bewegen en keukenkastjes open te maken. Als er veel ruimte tussen de twee zijdes is, kan er in het midden een eettafel worden geplaatst. Er wordt dan wel aangeraden om de koelkast, kookplaat en spoelbak op dezelfde zijde te plaatsen, om de loopafstand tussen deze drie elementen te verkleinen.


Kenmerken parallelle keuken

– Verschillende indelingen voor kastjes en apparatuur mogelijk.
– Geschikt voor grote en kleine ruimtes, mits er genoeg ruimte tussen de twee zijdes is.
– Spoelbak, koelkast en kookplaat kunnen in een grote ruimte het best aan dezelfde zijde zitten.


info over landelijke keukens keukenopstelling u-keuken tieleman

Deel dit artikel